Ett perfekt sportlov?

Det är inte alla förunnade att ha semester samtidigt som barnen har sportlov. En del har inte möjlighet att få ledigt, en del har inte råd att vara lediga och en del vill faktiskt inte vara lediga på sportlov. Jag brukar alltid önska några dagar semester på sportlov. Jag behöver inte vara ledig hela, men finns det möjlighet så tar jag gärna hela. Min man brukar sällan ha möjlighet att ha ledigt på sportlov. I år fick barnen ha tre dagar och jag två dagar ledigt tillsammans med honom.

Vi har inte haft som vana att resa bort på sportlov. Vi har inte haft som vana att fira sportlov något extra. Utan det har varit ledig tid att göra det som vi exakt velat göra och försökt tanka energi för att ta itu med skola och jobb igen efteråt.

Orsaken till att jag egentligen skriver detta är en artikel jag läste på svenska Yle innan sportlov. Där det diskuterades om sportlov och familjers olika sportlov och hur skolan inte ska be barn berätta om sportlovet. I artikeln kunde man få en uppfattning om att det är synd om barn som inte gjort något extra på sportlov så.

Jag funderar så här: varför ska mina barn behöva skämmas för att vi inte reser bort på sportlov? Varför skulle ett sportlov i Lappland eller på någon varmare breddgrad vara värdefullare än ett sportlov som firas hemma? Är det barnen själv som skäms eller är det vi föräldrar som inte har råd, inte vill eller av någon annan orsak väljer att stanna hemma som ger barnen mindrevärdeskomplex för deras sportlov.

Om barn får i uppgift att berätta om lovet, vem lägger kraven på att det ska bara perfekt? Berättaren eller åhöraren? Varifrån föds tanken på att ett sportlov som man ”bara” är hemma är något som jag inte skall berätta om.

Vi kommer inte ifrån att det finns barn som haft ett otroligt jobbigt sportlov. Där barnet växer upp i förhållanden som barn inte skall behöva uppleva. Där barnet faktiskt skulle ha haft det bättre utan lov.

I år försökte jag medvetet styra sportlovssysselsättningar till sådant som inte kostar något. De som följer mig på instagram kunde lätt få en bild av att vi var på språng hela tiden under sportlov. Men som med allt annat, så finns det massor i sociala medier som inte syns. Sociala medier visar oftast den finaste och bästa ytan. Den glamorösa delen av livet.

Vårt sportlov såg ut så här:

Genast när jag slutade på jobb på måndagen styrde vi iväg till vår stuga i skogen. Där spenderade vi natten till tisdag. När man är i en stuga utan el och vatten och utan synlig klocka så stannar tiden på något sätt. På måndagen gick mycket tid åt att värma upp stugan som hade en inomhustemperatur på -12 grader när vi kom. Vi hann hugga ner lite granar som skymde sikten ner mot sjön. På tisdagen hann vi börja röja lite i skogen, fiska lite och bara vara. Iskallt. Vi åkte hem igen på tisdag kväll.

På onsdagen hade vi en latdag. Först kl 15 när maken kom hem efter att ha varit ut på skidtur med huskyn så kom jag och barnen oss ut för att laga mat över öppen eld nere vid ån här hemma. Barnen sysselsatte sig med att poppa popcorn över eld.

På torsdag åkte jag och barnen iväg till Kaustby för att åka slalom. I och med att vi köpt utrustning begagnat när vi hittat så behövde vi bara hyra ett par skor. För att åka slalom hela dagen och hyran för skorna betalade vi 60 €.

På fredageftermiddag åkte vi ut till Fäboda på picknick.

På lördag eftermiddag skidade vi längs med Esse å och såg på utterspår och Strömstaren.

På söndag var barnen trötta av alla aktiviteter på sportlov så de valde att stanna hemma med kompisar när vi vuxna i huset tog cyklar och hundar med och åkte ut till Mässkär för att äta en färsk gris.

Kostnader för programmen denna vecka har varit små. Bränslepengar, liftkorten och kaffe med dopp vid Mässkär är i princip det vi har betalat för denna vecka. Mat och mellanmål har vi packat med oss hemifrån och tagit det som funnit i skåpen.

Jag har själv haft ett bra sportlov. Som syns här ovanför så är det inte många timmar vi lagt ner på äventyr per dag. Alla i familjen har överskridit skärmtid med råge. Soffan har nötts i timmar dagligen. Jag har även hunnit sticka en hel del på min nya tröja. Barnen har hunnit leka med kompisar och kompisar har sovit över.

Ett sportlov behöver inte vara dyrt för att vara bra. Ett sportlov behöver inte vara en massa resande för att vara bra. Jag själv njuter mest hemma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s