Utekalas

De senaste tre åren har vi bara haft utebarnkalas hemma hos oss. Våra barn fyller på precis helt olika årstider.

Dottern fyller i slutet av maj då gräset just har blivit grönt och de första vårblommorna har kikat upp ur marken. Det är precis på gränsen mellan vår och sommar. Temperaturen brukar ligga runt 15-20 grader och vi har lyckats pricka in solsken nu i många år.  Helt mysigt alltså. I våras hade vi ett annorlunda kalas. Då fick alla tjejkompisar i klassen sova över i tält ute på vår gård. 8 flickor övernattade i två tält från fredag till lördag ett av de sista veckosluten på terminen. De blev hur lyckat som helst.

Jag hittade lite bilder från dotterns första utekalas vid vårt nuvarande hus för 4,5 år sedan. Vi höll på och renoverade huset och hade ännu inte flyttat in. Vi var riktigt i slutskedet av renoveringen och valde att ha kalaset i trädgården vid huset istället för att hålla kalaset i den lilla lägenhet som vi då bodde i. En gipsskiva fick fungera som lekunderlag för petshop som då var året present.

Sonen fyller i början på november. Han fyller år precis i skiftet höst/vinter. Ibland har vi firat i snöslask, en gång i -15 grader och 10 cm snö, ibland i +10 grader. Det brukar oftast blåsa iskalla vindar. Vi har ändå valt att flytta ut sonens kalas. Ikväll var det dags för 9 års kalas. Då hade vi fixat till lite minecraft läsk, vanlig grön läsk som vi tog bort etiketten på och tejpade på svart tejp. Vi grillade hotdog och marshmallow. Barnen fick lite godis i varsin påse som ”skatt” i en skattjakt som storasystern hade ordnat. Vi hade pyntat vårt grillställe vid ån med ljusslingor, lysande ballonger, stormlyktor, vimplar m.m. På bjudningslappen är jag alltid noggrann med att informera om att det är utekalas och att barnen skall klä sig enligt väder.

Kvällens utekalas vid ån. Lysande ballonger, vimplar och ljusslingor. Mysighetsfaktorn var ganska hög.

Tack vare att vi flyttar ut kalaset så kan de bjuda flera kompisar på kalaset. Jag är otroligt ljudkänslig och blir fort trött av för mycket stoj och stök. För mig passar det mycket bättre med att ha kalas ute. Då får barnen ropa och leka hur mycket de vill utan att någon behöver tysta ner dem. Min son brukar bjuda alla pojkar i klassen. Ikväll var de totalt 11 st pojkar i 9 års åldern på plats. Jag tror att vi skickade hem glada pojkar från kalaset. Åtminstone födelsedagsbarnet själv uppskattade sitt utekalas, trots att vinden tilltog och temperaturen sjönk till -6 grader ikväll. Imorgon är det själva födelsedagen, då blir det presentöppning från morgonen. Jag tror att vi kommer att ha en lycklig 9 åring som kommer att få en ordentlig radiostyrd bil i present.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s