Fredagsmys i skogen

Fredagsmys i skogen. Redan tidigare i veckan bestämde vi oss för att ha fredagsmys/fredagsmiddag i skogen. Vädret i början av veckan var inte lovande, kallt och blåsigt och snö om vartannat. Inför fredagen lovades det bättre väder, men temperaturen sjönk betydligt mera än vad väderleksrapporterna utlovade. -22 visade mätaren på där hemma när vi ändå bestämde oss för att packa väskor och klä på oss ordentligt för skogstur. Vi åkte ut till Gäddsjön. ca 600 meter att gå från närmaste väg.

Väl i skogen var det magiskt vackert. Månen och stjärnorna lyste på himlen samtidig som det kom ett stilla snöfall genom tunna moln. Kallt var och blev det.

Vi stekte hamburgare och barnens nya skogsfavorit: kebabhamburgare på trangian. Till efterrätt hade vi hederliga bullar. Jag testade också en ny efterrätt som jag hittat recept på. Jag provade också att ”grilla” bondost över öppen eld. Vi hade med varmt vatten som vi sedan blandade ut enligt tycke och smak: chokladdricka, varm saft och pulverkaffe. Bra att ha med i pulverform och bara en termos med hett vatten.

Efterrätt: Skiva ett äpple i tunna skivor, stek i trangians stekpanna. Strö över krossade havrekex och värm upp/stek en stund. Servera med färdig vaniljsås. Gott, så gott! Värt att testas.

Bondost över öppen eld: Packa in en bit bondost i aluminiumfolie. Låt ligga nära brasan, men inte så nära så att den blir för bränd. Ät sedan bondosten varm, halvsmält, mjuk och ljuvligt god. För extra lyx: ta med lite hjortronsylt och avnjut (jag hade ingen sylt med denna gång).

Om vi frös: jo. Barnen fick dra på sig extra stickatröjor och byta från handskar till dubbla vantar (ja dubbla yllevantar är varmare än handskar). Deras fötter var mera som isklumpar. Efter lite funderande kom de på att leka ”tagare” för att få lite värme i fötterna. Vi hade med oss rejält med ved och kunde ha en stor värmande brasa.

Ut ur skogen gick vi sen i totalt mörker. Inga lampor, bara den tunna månen som lyste upp snön lite. Läskigt, tyckte barnen, men lärorikt och utmanande att våga gå i en mörk skog utan lampa.

Fotografering i mörker och -20 grader, ja det är inget för mig. Kamera batteriet tog slut efter några minuter och min telefon tål ingen köld alls, den bara slår av.

Temperaturen visade på -18 grader när vi kom tillbaka till bilen. När vi kom hem visade det -13 grader. Snabba ändringar i temperaturerna alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s