Barn, vinter & kläder

Ingen har väl missat de senaste dagarnas kyla? Äntligen fick vi en ordentlig vinter. Om inte tidigare, så har många nu fått fundera på hur man skall klä sina barn i kylan. -20 och mera är kallt! Då gäller det att veta lite hur man skall klä dig för att frysa minst.

Lager på lager principen är det viktigaste i sammanhanget. Många tunna lager skyddar mera än några få tjocka. Luften mellan lagren hjälper till att hålla kroppen varm.

Det sätt som jag tror att är bäst att klä sig själv och barnen i kyla har jag lärt mig genom fakta och egna erfarenheter.

Lager 1: underställ längst in på kroppen. För de mindre barnen gärna en body. Undvik strumpbyxor då de är så jobbiga och svåra att byta om barnet blir våt om fötterna. Materialet får gärna vara i merinoull eller syntet. Bomull är ett sämre alternativ.

Mellanlager 1: normalt brukar vi ha ett lager med vanliga vardagskläder: tröja och byxor. Beroende på väder lägger vi:

Mellanlager 2: fleece- eller ylletröja. För de mindre barnen behövs också fleece- eller yllebyxor. En del använder en overall i fleece/ylle, men jag föredrar en delad dräkt då den kan användas separat för sig. Ylle värmer mera, men fleece torkar snabbare och kan upplevas som smidigare.

Ytterlager: overall är det bästa alternativet för barn i förskoleåldern och yngre. En bra overall är vattentät och har bra andningsförmåga som transporterar ut fukt från kroppen. För lite större barn är det jacka och byxor som gäller.

På händerna handskar och tunnare innervantar. Undvik fingerhandskar, de är för kalla.

På huvudet en varm bekväm mössa. Hjälmmössa eller vanlig. Se till att den täcker öronen och att den inte glider upp. Halsskydd eller buff om man använder en  vanlig mössa. Huvan på jackan/overallen skyddar mot vind och snö och hjälper till att hålla värmen.

A och o för att det skall fungera är att kläderna är lagom i storlek. För stora blir för klumpigt och för små blir för kallt och obekvämt. En  2 årings handskar skall inte gå på en vuxenhand. En 3 årings overall skall inte vara i storlek 1-2 år osv.

Tänk på hur ni själva vill vara klädda! Tänk er att ni skulle gå klädd som barnet. Vill ni ha två nr för stora skor? Vill ni ha handskar som inte tummen går i? Vill ni ha en mössa som hänger i ögonen? Vill ni ha våta kalla strumpor i för trånga skor? Hur nogrannt väljer vi våra egna kläder?

Det är viktigt att hålla koll på de riktigt små barnen ute i kylan. De säger sällan ifrån om de blir för kalla. Fötter och händer är de kroppsdelar som lätt kan få köldskador.

IMG_20160109_185327

10 åringens kläder vid utevistelse i vinter. Merinoull underställ, bomulls byxor+ tröja. Ull frotté tröja. Strumpor med merinoull och vanliga hederliga ullsockor. Buff/hals i merinoull.

IMG_20160109_185212

8 åringens kläder vid utevistelse i vinter. Merinoull underställ. Bomullsbyxor+ tröja. Ull frotté tröja med dragkedja. Strumpor med merinoull och vanliga ullsockor. Buff/hals I merinoull.

IMG_20160109_185124

Vid längre utevistelse åker varma stickatröjor med i väskan. Hemstickade i mjukt klifri ylle.

Båda barnen har sedan mössa, handskar, skor, jacka och byxor. Overall använder de här hemma när de är ute.


 

2 reaktioner på ”Barn, vinter & kläder

    • Oj tack! Vad glad jag blev över den kommentaren! Har inte haft inspiration att blogga de senaste månaderna. Men för egen del och barnens skull skall jag försöka skriva igen. Mest för att själv komma ihåg för framtiden .

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s