Mitt i naturen

Under de senaste 2 dagarna har jag fått vara på Mitt i naturen konferens på Solvalla och Haltia I Esbo. Vi har fått lyssna på föreläsningar och delta i workshopar. Otroligt intressant och lärorikt har det varit.

Torsdag morgon började vi med att lyssna på föreläsningar. Vi fick höra om utepedagogiken som de rastlösa barnens räddning. Om förutsättningar för upplevelser och äventyr och om dagisgårdens lek och utvecklingsmöjligheter. Jätteintressana teman som faktiskt alla gav lite nytt och mycket aha-upplevelser och en del ”yes-någon tycker som jag” känsla…

På torsdag eftermiddag deltog jag i 2 workshopar. På den första fick vi lära oss om repbanor. Vi fick testa att laga små enkla repbanor med olika material. Vi använde band, spännrep och vajer. Vi fick lära oss hur vi kan använda repbanor tillsammans med barnen. Vi fick också se en 10 år gammal repbana i skogen. På dagens andra workshop ”upptäck naturen på djurens vis” pratade vi om olika djur. Vi fick tilldelat ett djur som vi sen skulle hitta på lekar,  sånger m.m. Vi skulle utgå från djurets speciella kännetecken eller beteende. Genom det fick flera nya tips och idéer om vad och hur man kan göra i skogen  med barnen och hur barnen samtidigt lär sig om det aktuella djuret.

Senare på torsdagen underhöll Mia Törnblom sällskapet i 3 timmar, men jag valde att umgås med mina Esbo/Grankulla syskon istället. Ca 20 st valde sen också att övernatta i vindskydd utomhus.

Fredagens kursdag inleddes också med en föreläsning. Den tangerade hjärnan och vad som händer med hjärnan vid stress och hur rörelse och utevistelse påverkar hjärnan och lärande positivt. Intressant! Under fredagen deltog jag också i två workshopar. Den första fick vi nya tips och idéer för skogsknytte. Nya lekar och nya aktiviteter att ta med sig. Nu bor t.ex. pinnhunden Rufus i min väska. Fredagens andra workshop valde jag utgående från eget intresse. Då fick vi lära oss färga och tova garn och ull. Vi plockade olika naturmaterial som vi kokade i vatten över trangia för att få fram färg. Sen doppade vi vitt garn i som fick ny färg. Vi fick också testa på att tova. Tyvärr måste jag gå innan workshopen var klar för att hinna med bussen in mot esbo och Helsingfors.

Det var helt klart värt att spendera 2 dagar på kurs. Alla workshopar hölls i sin helhet utomhus och fredagens lunch åt vi ute. Vi fick nya idéer,  vi fick träffa härliga människor, vi fick träffa människor med lika idéer, intresse och visioner. Speciellt intressant blev det att få diskutera med Eva Lunnbäck som föreläste om dagisgårdens möjligheter.

Om ni nångång får möjlighet att gå någon kurs med utepedagogik, natur eller något annat dylikt som tema så uppmuntrar jag er att gå den. Det ger otroligt mycket.

Jag fotade inte jättemycket under dagarna. Torsdag eftermiddag var dessutom regnig. Några bilder kan jag ändå bjuda på. 20151001_134810 20151001_134823 20151001_140115 20151001_142900 20151002_110020 20151002_110038 20151002_114403 20151002_125331 20151002_131907 20151002_132829 20151002_131912

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s