Förberedelser inför vandring

Någon kanske tänker att det är jättemycket jobb med en vandring med barn. Egentligen kräver det inte mer än en vanlig semesterresa. Man måste kanske planera mera i detalj speciellt med tanke på vikten och vad man orkar bära. En vanlig skogsövernattning och en vandring på ett par dagar kräver ungefär lika mycket packning, det är bara matmängden som ökar.

Min väska. Allt skall få plats. All mat, spritkök, 1:a hjälp väska,  wc papper, toalettsaker, vattenflaska och mina egna kläder.

Min väska. Allt skall få plats. All mat, spritkök, 1:a hjälp väska, wc papper, toalettsaker, vattenflaska och mina egna kläder.

Redan när jag köper kläder till barnen har jag krav på att ytterkläderna skall vara vattentäta. Båda två äger höst/vårskor i goretex material. Deras skolväskor skall ha midje- och bröstspänne. Det innebär att barnen alltid är utrustade för utevistelse. Det enda de behöver i tillägg till detta är ett par bekväma byxor, underställ, sockor, strumpor, ylle-/fleeceströja, vantar, mössa och halsskydd.

Vattentäta ytterkläder, huvan ett måste. Skolväska som fungerar som rinkka med regnskydd färdigt i locket. Dottern med sin kusin.

Vattentäta ytterkläder, huvan ett måste. Skolväska som fungerar som rinkka med regnskydd färdigt i locket. Dottern med sin kusin.

För övernattning i tält behöver alla ha en sovsäck och liggunderlag. De första barnsovsäckarna vi ägde köpte vi från prisma för under 15€. De fungerar hur bra som helst sommartid. Liggunderlag får man för under 5€ i vilken butik som helst. Tält kan man köpa från 20€ och uppåt. Bestick, muggar och annat till matlagning fungerar med vilket som helst bara de är i plast eller annat lätt material. Ett spritkök av något slag behövs också.

Matlagning utomhus

Matlagning utomhus

20150719_142415

Torkning av maletkött

Maten på en vandring kräver kanske mest tid i planeringen. Det behöver vara enkelt och lätt. Vill man komma riktigt lätt (men relativt dyrt ) undan så packar man med sig frystorkad färdig mat, bara att tillsätta hett vatten i påsen och vänta. Tyvärr kostar en portion runt 8€.  Vi valde att torka maletkött själv. Till det hade vi snabbris en dag och pasta carbonare en dag. Till lättare lunch hade vi lämmin kuppi med coucous i. Barnen nöjde sig med nudlar till lunch. Till frukost åt vi havregrynsgröt med torkade blåbär och socker. Polarbröd, knäckebröd och surskorpor hade vi med som bröd. Till pålägg hade vi nugatti (nutella) på tub, smör, makrill och leverpastej (portionsförpackat som kan köpas i Norge) och medwurst. Mat som tål att förvaras i värme helt enkelt. Mjölkpulver, saftpulver, oboy pulver portionspackat att blanda i hett vatten , pulver för plättsmet och kryddor är något som vi alltid packar med. Den här gången bar jag dessutom med 6 råa ägg och 4 förpackningar (totalt 8 dl) mjölk som kan förvaras i värme (till kaffe! :-)). Vi hade även med oss en extra middag (pulvermos och torkat kött) ifall att om vädret skulle ha tvingat oss att stanna en dag längre uppe i fjällen. Det nästan viktigaste är påsen med snacks: godis, choklad, nötter m.m. något smått gott med snabb energi. I tillräckliga mängder. Under den regniga dagen gick det åt mest snacks.

Det som tog mest energi och krävde mest tid inför fjällvandringen var alltså maten. Det andra var bara att söka fram ur gömmorna. Det enda som vi egentligen köpte nytt inför vandringen var ett regnställ åt maken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s