Utepedagogik

Jag jobbar på ett dagis där vi är inspirerade av utepedagogik. Det första halvåret som barnträdgårdslärare på mitt nya jobb gick mycket tid åt att få det att fungera rent praktiskt i vardagen. Nu känner jag inspirationen för utepedagogik återvända. Jag vill jobba med utepedagogik. Jag vill lära mig mer om utepedagogik.

Utmaningen för mig och mina kollegor nu är att hitta på lösningar för utepedagogik med de allra minsta. Jag jobbar med barn 1-3 år. Och då kommer frågorna:

Vad är uteped. för en 1 åring?

Vad har en 1 åring för nytta av uteped.?

För vem skull har vi uteped. för 1-3 åringar?

På vilket sätt kan vi ha uteped. för de minsta barnen på dagis?

En utmaning just nu ligger i kylan. De små barnen har svårt att få tummarna rätt i handskarna och de har svårt att greppa saker med händerna utomhus. Vi är ute i alla väder. Vi har ingen köldgräns, inte ens för de minsta. Det är bara tiden hur länge vi är ute som varierar. Är det riktigt kallt är vi ute bara 10-15 minuter. När vädret är fint är vi ute 45-90 minuter på förmiddagen och lika mycket på eftermiddagen. Att gå ut i kyla kräver mera av oss som personal, men både barn och vuxna mår bra av att bryta av dagen med utevistelse och frisk luft.

I januari månad satsade vi mycket på snö, is och kyla. Vi frös färgade iskuber i mjölkförpackningar. Vi testade att göra eget moln genom att kasta hett vatten där ute i sträng kyla. Vi hade frusit in smådjur i is som vi hade på borden och kunde iaktta under dagen hur djuren smälte fram. Vi tog in snö för att se vad som händer med snö när den kommer in i värme. Vi har gjort snögubbar genom att tejpa ögon och mun på en påse och sen hade vi snö i påsarna. ”Snögubbarna” hänger nu på staketet och då kan vi iaktta vad som händer med snön i påsen när det bli töväder. Vi har haft hinderbana utomhus. Vi har också skidat med några 2 åringar. Vi har åkt pulka och kokat varm kakao utomhus.

20150122_104120

Iskuber i mjölkförpackning. Överraskande nog separerades karamellfärg från vattnet när det frös. Det var en intressant och oväntad process. Tyvärr blev färgen för koncentrerad i botten så med risk för att barnen får färg på sina kläder kan/får de inte leka med just de här kuberna.

20150122_104129

Färgen blev som små färgade granar inne i isen. I en del iskuber lag vi saker som frös fast i isen.

2015-02-09 15.44.06

infrusna smådjur. Häftigt som bordspynt under dagen. För varje timme kom djuren fram mer och mer. Nu kikar bara lite av nosen fram ur isen. Barnen fick känna på den kalla isen och se hur den ändrade under dagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s