Vinterklädda barn

Nu när vintern äntligen har kommit gäller det att kunna klä på sig rätt för att hållas varm och torr där ute. Jag kommer att skriva hur jag tror att man klär barnen bra på vintern. Nu gäller det barn 1-6 år.

Även små barn bör kläs enligt lager på lager principen. Underst som lager ett bör man ha ett underställ. För de minsta är det body och strumpbyxor som gäller, helst i ull. För lite större barn undertröja och långkalsonger. Strumpor på fötterna skall gärna vara ullblandning. Byt till rena, torra strumpor före ni skall vara ute en längre stund. Barn blir nämligen småsvettiga om fötterna vid inomhuslek och med de småfuktiga bomulls strumporna blir de fort kalla utomhus.

Som lager två kan man ha vanliga collegebyxor och tröja.

Nästa lager är det ylletröja eller fleecetröja. Jag för min del tror att ylle är ett bättre alternativ. Det är varmare och mindre svettiga än fleece. Vid riktigt kallt väder skall barnet också ha yllebyxor eller fleecebyxor på. På fötterna skall barnet alltid ha ordentliga yllesockor.

Ytterst kommer overallen. Barn under 6 år behöver ha overall, inte jacka och byxor. Overallen får inte vara för liten, då får barnet svårt att röra sig smidigt. Overallen behöver inte vara extremt tjock då barnet redan har kläder i flera lager under. Jag har föredragit att investera i vattentäta overaller och skippat galonbyxor.

På fötterna är det varma skor som gäller. De varmaste och mest ekonomiska, men tyvärr inte de mest ergonomiska är Kuoma vinterskor. I töväder är de inte ett bra alternativ. Se till att de faktiskt är i rätt storlek. För små skor blir för spända och kalla.

På händerna är det tunna yllevantar med handskar på. Som mössa en fodrad hjälmmössa eller en vanlig tunn hjälmmössa med en vanlig mössa på. Det är viktigt att komma ihåg att täcka halsen också. Om kyla kommer in på halsen kyls barnet fort ner. Overallen behöver ha huva som kan läggas upp som skydd för regn, snö och vind. Kolla att det inte blir någon öppen köldbrygga någonstans som leder in kyla till kroppen.

Klär du ditt barn enligt detta borde ni kunna vara ute i många timmar även i lite kallare väder. Kom ihåg att de riktigt små barnen inte meddelar om de blir för kalla. Håll koll på deras fötter och händer för att undvika förfrysningsskador.

Det här är som sagt det jag tror är ett bra sätt att klä på barn på kyliga dagar. Barn kan vara ute i ganska kallt väder, det gäller att klä sig enligt väder. Mitt motto är att det inte finns någon köldgräns, det är längden på utevistelsen som varieras beroende på temperatur och väderförhållanden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s