Skattjakt med reflex

Våra barn har födelsedagar på helt olika årstider. När dottern fyller är sommaren i antågande och det är helt naturligt att hålla kalaset ute i trädgården under äppelträdet som knoppas. Gräset har just börjat bli grönt och krokusarna blommar för fullt. Sonen fyller precis på gränsen mellan höst och vinter. Dilemmat har varit att dottern har fått ha skattjakt på sitt kalas, det är ju rätt så enkelt där ute i maj. Sonen önskade också sig en skattjakt och tyckte det var orättvist att storasyster har fått ha flera stycken. Hur ordnar man en skattjakt i novembermörker med risk snöslask och regn? Svaret blev: skattjakt med reflex.

Jag köpte reflex som var på ett ark med tejp på baksidan. Vi klippte långa remsor av reflexen. Mannen och dottern gick ut och lag upp reflex med jämna mellanrum i trädgården. Vid sista reflexen lag de en burk med godis i som ”skatt”.

Jag gick sen ut med alla kalasgästerna och hjälpte till att hitta skatten. Vi lyste runt oss med ficklampa för att se var första reflexen fanns. Sen gick vi från reflex till reflex. Första reflexen gick sådär, de visste inte riktigt vad vi sökte, när de sen upptäckte vad det var de skulle söka gick det lätt och de fick fart och sprang.

Jag hade inte tänkt delta i jakten, men jag märket att de inte klarade uppgiften helt själv. Kanske var jag dålig på att förklara eller ovana att arbeta i grupp. Hursomhaver så hittade vi skatten till slut.

Nu var det 9 pojkar i 7 års ålder som tillsammans skulle söka med 2 ficklampor som ljuskälla. Det kunde ha varit lättare att ha 2-3 pojkar i gången för att de alla skulle ha fått koncentrera sig på uppgiften. Nu var det några aktiva barn och några vara bara med. Vi bor också nära landsvägen och med snö på marken och gatlyktor nära blev det lite för ljust. Visst såg vi reflexerna, men det skulle ha varit mera spännande att söka i totalt mörker. Vi hade tur med vädret, det var -9 grader och snö på marken. Kvällen före var det runt 0 strecket och full storm med snö och vindar.

Jag rekommendera definitiv den här leken! Vi kommer nog att göra det igen. Det kostar inte så mycket och reflexen var enkla att lägga upp då de har tejp bakom. Är man ute i stora skogen är det troligen mera spännande.

Så här pedagogiskt så utvecklar det här en hel del hos barnen. Som grupp får de lära sig och öva samarbete. De lär sig vikten av att använda reflex och hur reflex fungerar i mörker. De övar sin mörkerrädsla (om de är mörkrädda som våra barn). Och framförallt: de har roligt! Det här fungerar egentligen på människor i alla åldrar. Ju äldre de är desto längre mellan reflexen kan man lämna och ha dem att gå längre in i skogen än vad man kanske gör med barn i 5-9 års ålder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s