Barnhandskar

De senaste veckorna har många bloggar behandlat ämnet barnhandskar. Det finns bättre och sämre handskar på marknaden, både billigare och dyrare. Det är ett stort dilemma varje år för många föräldrar. Vilka handskar skall man köpa? Vad är bra och dåliga handskar? Svårast är det med handskar för barn 1-3 år. De har oftast inte lärt sig att lägga i tummen själv och har svårt att hålla värmen i handen en lång stund när de inte rör på sig så mycket där ute. Jag jobbar på dagis och har sett och lagt på 10-tals handskar om dagen i flera år. Vart eftersom lär man sig vilka handskar som är bra och vilka som är mindre bara. Alla handskar är ju bra på så sätt att de är bättre än utan…

20141108_111437

Hestra goretex handskar som används på sin 4:e vinter. De saknar långt skaft, vilket innebär att det kommer in snö i handskarna.

Det finns några viktiga saker att tänka på. Bl.a. Passform, värme och hållbarhet.

Passform: Det är viktigt att handsken är i lagom storlek. Den får inte vara för liten och inte för stor. En tunn yllevante skall få rum inne i handsken. Tummen skall vara på ett sånt ställe att barnet lätt får in tummen på rätt ställe. För att barnet skall kunna leka där ute så är det viktigt att de faktiskt får tummen på rätt ställe. Skaftet på handsken skall vara långt så att handsken hålls bra innanför eller utanför overallen. En långsmal handske passar oftast inte på små barn som har korta och ofta ganska tjocka händer. De dyraste märken är tyvärr inte de bästa i passform. Så stirra er inte blinda på att bara för att de är dyra så är de bra, testa istället olika varianter och se vilken som fungerar bäst att dra på och ta av.

Värme: Det finns handskar som är värdelösa i värmehållning. Billiga handskar som man kan köpa i matbutiker brukar vara kalla. Men de har i sin tur ofta en bra passform, så då kan de kombineras med en yllevante innanför och bli bättre än en dyr obekväm märkes handske. Det finns också en del handskar med ett tunt teddyfoder i som inte håller en barnhand varm. Oavsett handske så finns det barn som alltid har kalla händer, då är det extra viktigt att tänka på att det är en bra handske som det ryms en vante i. En del märken på marknaden säljer barnhandskar med ullfoder i. Fingerhandskar är absolut inget alternativ för barn i dagis/förskoleålder.

Hållbarhet: Dyrare märken håller bättre. Ja. Men som jag ser det: hellre två par sämre varma handskar som kan bytas vid behov än ett par dyra som man är beroende av hela tiden.  De allra minsta  barnen nöter ju inte sina handskar så för den delen behöver det inte vara dyra hållbara handskar.

20141108_111303

Hestra handskar som används för sin 3:e vinter.

Vattentäthet: onödigt egentligen, i sträng kyla är de för varma och barnet svettas om handen, vilket leder till att handsken blir våt inuti och får inte torkas i torkskåp. Alltså måste man ha ett extra par att använda i väntan på att det ena paret skall blir torrt. Vid blötsnö är det bra med lite vattentäthet, men de blir ändå våta inuti. Men då kan man också ha två par handskar istället att byta om till om det ena paret blir blöta. De flesta vattentäta handskar får inte torka i torkskåp, men de blir ändå våta inuti vid utelek. Det kan ta flera dagar att få dem att bli torra i rumstemperatur.

20141108_111337

Hestra handskar som används på sin 3.e vinter.

Dragkedja: Jag är skeptisk till handskar med öppning längs hela sidan. Jag tror att det kan smyga in kall luft in i handsken den vägen. Jag kan ha fel. De är egentligen inte lättare att få på än andra, beroende på hur de ser ut till passformen i förhållande till en annan bra handske.

De handskar som jag inte skulle rekommendera åt riktigt små barn är polarn och pyrets och didrikssons handskar. De är svåra att få på, långsmala och tummen lite på fel ställe för att barn själva skall kunna få i tummen, sen är tummen på handsken ofta alltför lång i förhållande till barnets hand och det blir ett stort tomrum i ändan. Det kan gå 5 minuter att lägga på en handske ordentligt på ett barn. Ta då 10 barn gånger 5minuter så vet ni varför jag inte rekommenderar de handskarna. En del av P.op. handskar saknar dessutom ”skaft” alltså händer det alltför ofta att det blir en smal öppning mellan halaren och handsken och där tar sig kall luft och snö in. En del av Hans companys handskar har dåliga tummar, det är som att fodret är alltför litet för ytterhandsken, alltså har barnet 1-2 cm tomrum mellan tummen och handsken.

De handskar som jag kan rekommendera är Rasavils handskar. Hestra har också många bra handskar. Lassie har bra vardagshandskar och dessutom så relativt billiga att man kan ha flera par. Det absolut viktigaste är att vilka handskar man än har så skall det gå att lägga en tunn yllevante innanför. Har du ingen som kan sticka ett par vantar i fint/tunt yllegarn så finns det bra vantar att köpa i de flesta affärer som säljer barnkläder.

20141108_111615

Lassie handskar som är på sina 3:e vinter. Nötta, men bra att ha som extra handskar.

Jag har alltså inte köpt handskar åt mina barn på flera år. I år blir det så småningom aktuellt att investera i nya handskar. Speciellt åt dottern som växt ur sina handskar. De gamla får då hänga med som reservhandskar i något år ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s