Allemansrätten i Finland

När jag gick i lågstadiet fick vi lära oss om allemansrätten. Det sitter som lite i ryggraden. Men ändå tror jag att man bör påminnas om vad det står i allemansrätten.

Allemansrätten finns att läsa på olika stället på nätet. Här finns en broschyr att ladda ner:

http://www.ym.fi/sv-FI/Aktuellt/Publikationer/Broschyrer/Broschyren_om_allemansratten(4530)

Det är bra att det finns en allemansrätt. Det är bra att veta vad man får göra och vad man har för rättigheter, men också vilka skyldigheter vi har när vi rör oss i skog och mark.

Vi vill gärna inte bryta mot allemansrätten, men vissa gånger måste man nästan göra det. Speciellt då det gäller att göra upp öppen eld eller ta torra träd på annans mark. Enligt rådande lagstiftning i Finland får man inte göra upp öppen eld på annans mark utan lov. Det betyder att varje gång man vill grilla/elda måste man antingen fråga om lov av markägaren eller söka sig till ett ställe med utmärkta eldningsplatser. Det är inte alltid man rör sig i sådana områden som har eldningsplatser och det är då svårt att veta vilken markägare man skall fråga om lov. Man kan inte alltid bära med sig egen ved och när man kommer till ett pausställe med eldningsplats är det inte alltid säkert att där finns ved där. Då är det inte tillåtet att ta torkade träd på rot, eller ta torra kvistar av träd. Man får samla torra kvistar från marken, men runt en eldplats brukar de flesta torra kvistar redan vara uppeldade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s