Med kanot i Esse å

En veckoslut i juli bestämde vi oss för att paddla i esse å från Hjulfors till egna bryggan. Vi äger en gammal nött plastkanot. Den är i passlig storlek och hela familjen ryms i den. Det var första gången vi hade så mycket packning med oss så det var lite spännande att se hur djupgående den skulle bli.

20140705_211523[1]20140705_164750[1]

Vi startade rätt sent på lördagen, men solen var varm och det var vindstilla. Pga. lite vatten i ån så hade vi inte så mycket snålskjuts av strömmen. Utan vi fick paddla det mesta själv. Vi hade med oss tre paddlar så barnen kunde hjälpa till att paddla när de hade lust. Vädret var så otroligt vackert och det var tyst och stilla.

Vi hade tänkt pausa vid Bockabron, men ju närmare vi kom desto mera ljud hördes därifrån. Tyvärr var det upptaget av ett stort gäng medelålders män som inte verkade vara så jättetrevligt sällskap med barnen med. Så vi fortsatte neråt ån en bit innan vi drog upp kanoten på en nyslagen gräsäng strax intill ån

.20140705_181952[1]

Under tiden vi pausade kom det högljudda gänget paddlande förbi, skränande och skrattande och uppenbart berusade. Sträckan Bockabron-Lappfors blev lite mindre angenäm då vi tvingades ha sällskap av männen. De pausade ofta, paddlade sedan förbi oss för att pausa igen. De hördes långa vägar så vi kunde inte njuta av lugnet och tystnaden. Tack och lov hade de förstånd att använda flytväst och i de värsta forsarna ställde de undan sin dricka för att komma helskinnade igenom.

Forsarna ja. Strax efter att vi hade pausat kom den första forsen. Eftersom jag aldrig tidigare paddlat i en fors och det var lite vatten i ån så blev det lite utmanande att komma sig torr genom forsarna. I den första forsen lyckades vi få kanoten på tvärs, vi hölls dock flytande på rätt köl, men vi fick stanna och andas lugnt innan vi fortsatte. Vartefter färden blev vi mera rutinerad att parera stenarna i forsarna. Men vi mötte nog varje fors med skräckblandad förtjusning.

Vi sökte länge och väl efter en bra plats att övernatta på. Morgonsol vs kvällssol, i skog eller på öppnare ytor. När vi till slut hittade en tältplats lag vi upp tältet och tände en engångsgrill och grillade kvällsmål åt oss. Vi sov gott i tältet och vi vaknade till en lika vacker söndagsmorgon

.20140705_220859[1]

Under söndagen kom vi till mera bebyggda områden. Det blev intressant att se Esse från å-sidan, som vi annars bara ser från vägen. Strax innan kyrkan stannade vi på en liten holme, som var omgiven av en fors, och kokade lunch. Otroligt vackert.

20140706_125509[1]

Hur många forsar och kraftverk vi passerade minns jag inte. I 3 stora forsar lät vi kanoten åka ensam igenom och vi styrde den med ett långt band från land samtidigt som vi gick bredvid forsen. Med högre vattenstånd är det knappast något problem att komma sig igenom alla forsar med kanoten, men med barnen med tog vi det säkra före det osäkra. Vid alla kraftverk var vi tvungna att bära och dra kanoten på land några hundra meter förbi.

20140706_125513[1]

Början av en fors som vi passerade

20140706_120151[1]

Värnum kraftverk

Glädjen var stor när vi till slut såg vår egen brygga. Barnen hoppade i med flytväst och kläder på innan vi nådde fram.

Sen var det bara resten kvar: torka tält, lufta sovsäckar, diska och packa undan, tvätta kläder m.m..

Det här var en resa som vi gärna gör om. Men nästa gång tar vi två kanoter så barnen får paddla också. Det blev lite långtråkigt nu när de skulle sitta stilla mitt i båten. Sällskap av andra likasinnande tackar man ju heller inte nej till…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s