Friluftsliv med barn

För oss är det en självklarhet att ta barnen med ut i skogen och naturen. För oss som familj betyder det mycket att vara där ute. Vi mår bra av det. Vi har gemensamma drömmar och mål. Vi pratar mycket om vilka ställen vi vill besöka. Drömmarna och planeringen är en stor del av njutningen.

För andra kan det vara övermäktigt och obekvämt och jobbigt att ”slarva” med barnen ut. För att få en lyckad utetur med barn tror jag det är viktigt att man lägger upp ett mål och har vissa principer och regler som man tar i beaktande. Visst, det är inte alltid en dans på rosor, vi misslyckas men försöker lära oss av misstagen. Tidigare var det ofta kaotiskt när vi skulle iväg, men vartefter går det allt smidigare.

Låt barnen vara delaktig. Redan i planeringsstadiet kan barnen vara med och välja mål med utevistelsen. De kan vara med och packa. Reden då bör man lägga grunden för humöret och den positiva glädjen. Tjata inte på barnet! Lek och locka istället fram intresset av att vara delaktig och viljan att hjälpa till.

Barnen bör redan tidigt lära sig att bära en egen väska. Barnen skall ha en bekväm väska i lagom storlek med ordentliga remmar. Vikten på deras packning skall inte överskrida 20% av deras egen kroppsvikt.

Kläder: Barn bör ha bekväma kläder. Inga gummistövlar och regnkläder. Det har du knappast själv heller på dig i skogen? Stövlarna är tunga att gå med och regnkläderna andas för lite. Extra strumpor, vantar, tröjor m.m är viktigt. Ha också små påsar i reserv, de är perfekt att lägga utanpå en torr socka i en våt sko.

I skogen är det tillåtet att klättra, springa, leka, stoja och ha roligt. En uppskattad sak hos oss är att ha en alldeles egen kniv med. Den kan sysselsätta ett barn i flera timmar. Men kom ihåg att ha 1:a hjälpväska med om olyckan är framme.

Ja en av de viktigaste prylarna när man är ute i naturen är 1:a hjälpväska. Små förstahjälpväskor kan köpas i många butiker. Till dem kan man lägga till Kyypakkaus och skavsårsplåster m.m.

En annan av de viktiga sakerna i skogen är att inte tjata, gnälla och skrika/ropa åt barnen. För att alla barn och vuxna skall trivas och få en positiv bild av att vara i skogen bör man bjuda ut en positiv atmosfär. En nyckelregel: Behandla barnen som ni själva vill bli behandlade. Gråter barnet av trötthet: Lägg dig i barnets situation. Vad önskar du då utmaningen blir för stor? Iallafall jag önskar bli behandlad med respekt och värdighet. Jag önskar att någon pushar mig att fixa utmaningen. Jag vill att någon skall kämpa tillsammans med mig och ge mig positiv feedback för alla små små steg. Gör likadant med barnen!!

När barnen är med i skogen är det ALLTID på barnens villkor. Vill man utmana sig själv och sina gränser bör man göra det på egna tillfällen och låt barnen vara i centrum när de är med. Utmaningen bör vara på barnens nivå.

Ha alltid snacks och dricka nära till hands att ta fram när tröttheten är stor och blodsockret lite för lågt. Pausa ofta, stressa inte barnen.

TORRA-VARMA-MÄTTA barn = glada barn: en grundregel att komma ihåg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s